YORUM : Filler Çapraz Gider - Altay Öktem

Altay Öktem'in 90'lı yıllarda, daha edebiyat egzersizleri yaptığı bir dönemde yazıp yıllarca çekmecesinde sakladığı, 2001'de Stüdyoimge Yayınları tarafından yayınlanıp kısa sürede iki baskı yaptıktan sonra, bilinmeyen bir nedenle yeni baskılarının yapılmasını istemediği Filler Çapraz Gider, uzun yıllar belli bir okur kitlesinin, özellikle çizgi dışında durmayı seçenlerin başucu kitabı olmuştu.
Bütün erkeklerin Kerim, bütün kadınların Leman olduğu sıradan, bir o kadar da tuhaf bir dünyayı, bütün ayrıntılarıyla ama çok yalın bir dille anlatmış bize Altay Öktem. Bu roman, bir çeşit yalnızlaşma ve yabancılaşma manifestosu olarak da okunabilir. Romanda metinlerarası ilişkilerin kullanılması, yer yer öykü, tiyatro ve fotoğraf tekniklerinden yararlanılması, gerçeklikle sarmaş dolaş olan kimi fantastik öğeler, bizi, 90'lı yıllarda kaleme alınan bu romanın farklı katmanlarını da keşfetmeye zorluyor.
Bu boğucu ve kasvetli dünyada ya hepimiz aynı kişiyiz, ya da hepimiz çok farklıyız ama bunun bir anlamı yok! İkisi de aynı kapıya çıkıyor çünkü kurallar aynı: Filler hep Çapraz Gidiyor!
Yitik Ülke olarak, çapraz giden fillerin üstündeki 12 yıllık ölü toprağını kaldırdığımız için mutluyuz. Gerisi size, Kerimlerle Lemanlara kalmış…
 Orijinal Adı : Filler Çapraz Gider
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil.
Goodreads Puanı : 3.95 (20 oylama)
Sayfa Sayısı : 125 sayfa
Yayınevi : Yitik Ülke Yayınları
Etiket Fiyatı : 12 tl
***
   Kerim ailesini bir şekilde kaybetmiş , neresi olduğunu bilmediğimiz sıradan bir mahallede yaşamaktadır. Ailesi veya yakın arkadaşı olmadığı için kimseye hesap vermek zorunda değildir. Oturduğu çevreden de çok kimseyi tanımaz. Bir tek selam verdiği bakkal Kerim Efendi vardır. Bakkal Kerim Efendi onun bu özgür haline imrenmektedir. 
    Bir de Leman var.Aslında Lemanlar var. Kerim hayatına bir şekilde dokunmuş , farklı tipteki bu kadınların hepsi Leman. Kerim onları unutmamış ama onların çoğu Kerim'i unutmuş. 

  Deli falan değilim. Herkesin bir fili vardır dünyada.Herkesin birbirinden farklı,çeşit çeşit,renk renk filleri vardır ve filler hep çapraz gider. Benim filim çapraz gitmiyor. Hepsi bu.
   
   Herkese merhaba! Kendimi aştım ve normalde okumayacağım tarzda bir roman okudum. Üstelik bu roman sayesinde de Yitik Ülke Yayınları ile tanıştım. 
   Öncelikle yukarıda yazdığım kurgunun pek açıklayıcı olmadığının farkındayım. Aslında kurgu gayet basit. Tüm kitap boyunca Kerim'in düşüncelerini ve yaşantısını okuyoruz. Kurgu basit olsa da anlatım sayesinde kitap yarım günde bitiyor. Bayağı akıcıydı. 
   Bazı kısımlarda durup iki kere düşünüyorsunuz. Her cümle açık değil.Birden fazla anlam taşıyabiliyor. Anlatımı güzel yapan da bu zaten. Basit gibi görünen cümlelerin derinliği var. Birde kitapta tüm erkeklerin ismi Kerim ve tüm kadınların ismi Leman. Belli özelliklerine göre İnce Kerim , Kara Kerim , Kerim Güçlü vs diye adlandırmış yazar. Buna rağmen ben bazı yerlerde karakterleri karıştırdım o yüzden size daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim. 
   Kitapta birçok yerden alıntı çıkartabilirsiniz. Benim en sevdiğim alıntı -58. sayfada- yukarıda yazdığım cümle oldu. Okurken çok hoşuma gitti. 

   Sade kurgulardan sıkıldıysanız ve daha karmaşık bir kitap arıyorsanız öneririm. Kitabın sonlarına doğru bir karamsarlık vardı o yüzden şen şakrak okuyabileceğiniz bir kitap değil.Hafif dram sevenler için birebir. Edebi değeri olan bir kitap okumak isteyen herkese öneririm!

Puanım : 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI