YORUM : Tut Elimi - Rebecca Donovan

    Onu kurtarabilecek olan tek şey aşktı... geldi ve o en umutsuz anda kalbini kıskıvrak yakaladı. Weslyn'in Connecticut eyaletinde hayat olağan deviniminde akıp gitmektedir. Fakat Emma Thomas'ın tek isteği çevresi tarafından görünmez olmaktır. Onun tüm çabalarının sebebi, gördüğü zulmün eseri, vücudunda biriken yara izlerini gizleyerek hayatını her şey yolundaymış gibi göstermektir. Fakat Emma, bir gün Evan adında bir adamın çıkagelip tek günde hayatını değiştireceğini nereden bilebilirdi? Aşk ona, sırlarını açığa çıkarmak pahasına da olsa kabuklarından sıyrılma şansı tanıdı. Bir genç kızın hayatını değiştiren aşk hikâyesi, sessiz çığlıkları ve umuda pamuk ipliği ile tutunuşu...

Orijinal Adı : Reason to Breathe
Seri Sıralaması : Nefes (Breathing) Serisi #1
Goodreads Puanı : 4.27 (63,922 oylama)
Sayfa Sayısı : 490 sayfa
Yayınevi : Parodi Yayınları
Etiket Fiyatı : 19 tl


***
  Emma , babasını kaybetmiştir.Alkolik annesi ise Emma'ya bakmaktan yoksundur. Bu nedenle genç kız yengesi ile amcasının yanına verilir. Annesi, Emma'nın yasal varisi olmasına rağmen kızını terk eder ve o andan itibaren bir daha arayıp sormaz. 
    Emma , tam amcası ve yengesi Carol'un yanında rahata kavuşacakken asıl kabusu başlar.Yengesi Carol , genç kıza fiziksel şiddet uygulamaktadır. Üstelik verdikleri tüm işleri yapmasına rağmen yine de harekete uğrar , dövülür ve aç bırakılır. Amcası ise pembe gözlüklerinin ardından karısının yeğenine yaptıklarını görmezden gelmektedir. 
    Bu cehennem gibi hayatın tek bir çıkışı vardır : İyi bir üniversite kazanmak ve ona bunları yaşatanları arkasında bırakmak. Bunun için okulda en yüksek notları almakta ve 3 spor dalında birden oynamaktadır. 
     Emma'nın asosyal hayatının tek iyi yanı ise arkadaşı Sara'dır. Sara , Emma'nın aksine okulun popüler kızlarından biridir. Hayatı partilerde geçmektedir ve eve gittiğinde korkması gereken bir yengesi yoktur.



     Evan Mathews, zengin bir ailede büyümüştür. Ancak ailesinin sürekli seyahat etmesi nedeniyle doğru düzgün bir arkadaş edinememiştir. Emma'nın okuluna kayıt olduğunda ise pek bir beklentisi yoktur. 6 ay okula gidecek , daha sonra California'ya taşınacaktır. Aşk ise onun planları arasında yoktur.  
     Emma , ilk görüşte Evan'ın dikkatini çeker. Başlarda sadece arkadaş olarak takılan ikili sonrasında yakınlaşacaktır. Fakat Emma'nın hayatı açığa çıkmaması gereken sırlarla doludur. 

   Tut Elimi kitabını beğenmedim. Beğenmemin en büyük nedeni karakterlerden hoşlanmamam. Ne Sara'dan ne de Emma'dan hoşlandım. 

[Spoiler İçerir!]
   Diyelim ki biri sizi her akşam bayağı kötü bir şekilde hırpalıyor. Kafanızı kapıya çarpıyor , kızgın tencereyle elinizi yakıyor , yaptığı yemekler ile zehirlemeye çalışıyor. Bunu yapan kişinin çocukları zarar görmesin , yuvası dağılmasın diye susar mısınız? Şahsen ben hayatta susmam. O kişinin akıl sağlığından şüphe duyarım bir kere. Bana yaptığının aynısını başkasına da yapabilir. Ama bundan çok daha fazla şiddet gören Emma , susuyor. Üstelik arkadaşı Sara'nın da susmasını , kimseye bir şey söylememesini istiyor. Yazarın bize vermek istediği mesaj da şu ; Emma , tüm bu eziyete rağmen sırf bir aile dağılmasın diye susuyor. Ne kadar da güçlü bir kız! Şahsen ben bu kıza güçlü değil "salak" derim.
    Bir diğer sorun da Emma'nın karşısına çıkan ilk erkeğe ilgi duyması. Güya üniversiteye kadar kalbine kilit vuracaktı. Yengesi bir erkek arkadaşı olduğunu öğrenirse onu öldürürdü! Ama Drew karşısına çıkar çıkmaz Evan'ı unutuyor. Aldığım bilgilere göre ikinci kitapta da böyle bir durum söz konusuymuş. Hayır , Evan gibi muhteşem birini bulmuşsun da gözün hala dışarda :D 
[Spoiler Bitti!]

    Kitap çok çok yavaş bir tempo ile başladı. Sonlara doğru olaylar ivme kazansa da ilk sayfalar oku oku bitmedi. Yazarın çok ağır bir kalemi var.
    Kitabın ortalarına doğru Emma ve Sara hep partilerdeydi. Yani bir ara acaba farklı bir kitap mı okumaya başladım diye düşündüm. Birincisi , liseli gençler nasıl bu kadar sık parti verebiliyor? İkincisi hani bu kız asosyoldi , ezikti neden tüm partilere davetli? Üçüncüsü yengesi Carol'ın nasıl haberi olmaz partilerden? 7/24 Emma'yı gözetliyordu halbuki? 
    Yukarıdaki olumsuz özellikleri bir kenara atarak kitabın sevdiğim yanlarından biri Evan ile Emma arasında geçen diyaloglardı. Çok dokunaklı sahnelerde vardı ama genel anlamda komik ve etkileyiciydi. Yazar , parti kısımları yerine Emma'nın ailesine daha fazla odaklansaydı daha iyi olurdu.
     



Puanım : 3/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI