YORUM : Clarissa - Stefan Zweig

"Şimdi başka bir yüzyıldan ya da başka bir ulustan geliyormuş gibi kendini tecrit etmek mümkün değildir. İnsan zorla tarafsız kalamaz. Savaş ile ilgili normal ve insancıl bir görüşe sahip olabilmek için tek bir olasılık vardır: savaşın farkında olmak ve savaşı, kendileri asla cephede bulunmamış savaş çığırtkanlarından dinlememek. Bunun dışındaki her şey kendini kandırmak, kendini aldatmak, soyut şeylerle kendini uyuşturmak ve kendinden geçmek anlamına gelir."
Ölmeden önce üzerinde çalıştığı son kitabı Clarissa, Zweig'ın sözleriyle, "Bir kadının yaşadıklarından hareketle, 1902'den sa vaşın patlak vermesine kadar geçen süre içinde dünyanın anlatıldığı roman"dır. Zweig, Avusturyalı bir subayın kızı Clarissa Schuhmeister'in hayatını anlatırken, Birinci Dünya Savaşı'nın gerek Avusturya ve Orta Avrupa kültürü, gerek bireyler üzerindeki etkisini gözler önüne serer. Clarissa, yazarının 1942'deki intiharıyla yarım kalmış, ancak 39 yıl sonra 1981'de gün ışığına çıkarılan metni Zweig'ın yayıncısı Knut Beck tamamlamıştı.
 Orijinal Adı : Clarissa
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil.
Goodreads Puanı : 3.8 (205 oylama)
Sayfa Sayısı : 184 sayfa
Yayınevi : Can Yayınları
Etiket Fiyatı : 13,50 tl
***
  Stefan Zweig , Hitler Almanya'sına denk gelmiş talihsiz bir yazar. Baskıcı düzen nedeniyle 5 kitabının yakıldığı yıllarda evini terk etmek zorunda kalmış, en sonunda ise savaşın yıkıcı etkilerine dayanamayarak Brezilya'da intihar ederek hayatına son vermiş. Onun savaş karşıtı düşünceleri de tüm kitaplarına yansıyor. Clarissa da onlardan biri,aynı zamanda yazarın son kitabı.
   Clarissa Schuhmeister  , subay bir babanın kızıdır. Babasının asker kişiliği her zaman baskın olmuştur-evde dahi. Bu nedenle küçüklüğünden beri sert ve sevgi olmayan bir şekilde büyür. Abisi de babası gibi asker olur. 
   Ancak bir gün Clarissa aşık olur. Aşık olduğu adam Leonard, Fransız'dır. Tabi ırkın o zamanlar bir önemi yoktur. Ta ki savaş çıkana kadar. Clarissa ve Leonard tanımadıkları ve büyük ihtimalle asla tanımayacakları insanların eylemleri yüzünden ayrılmak zorunda kalırlar. 
Benim için Fransız'ı , Rus'u ya da Avusturyalısı yoktur , düşman kan hücrelerine dayanarak tespit edilemez.
    Clarissa hakkında ne yazılabilir bilmiyorum. Stefan Zweig'ın son eseri olması nedeniyle diğer kitaplarından daha kaliteli bir üslubu olduğunu düşünüyorum.Sanki yazar bundan önceki kitaplarında alıştırma yapmış ve Clarissa'da doruğa ulaşmış gibi.Zaten bunu şuradan da anlayabiliriz ; kitabın kurgusu gayet açık , olayların sonucunu herkes tahmin edebilir ama o müthiş anlatım sizi kitaba bağlıyor. Anlatım şekli tüm kitabı bir çırpıda okumanızı sağlıyor.
    Zweig'ın savaşlara karşı olan nefretini bu kitapta açık ve net görüyoruz. Bir yanda savaşın olması gerektiğini düşünen insanlar var , diğer yanda ise savaşa asla müdahale etmedikleri halde savaştan en çok yarayı alan insanlar. İstemedikleri savaşa geri dönmemek için hastanede hasta taklidi yapan insanlar var. Savaş yüzünden yalnız kalan kadınlar ve bir kuru ekmek yiyemediği için ölen çocuklar. Bütün bunların arasında savaştan faydalanıp rüşvet alan , terfi edilen ve kaçakçılık yapan hain insanlar da var.
   Clarissa'yı okurken ırk kavramını yeniden sorguluyorsunuz. Ancak benim kitapta rahatsız olduğum birkaç nokta vardı. İlk olarak bazı kişiler ve olaylar gereksiz anlatılmış gibiydi. Kitapta önemsiz bir karakteri ya da olayı okumak saçmaydı. Kitabın ana temasını kesintiye uğrattı. Bilmiyorum belki de o karakterlerin de bir anlamı vardır ama beni rahatsız etti. 
    Yine de herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Klasiklerin ağır işlenişine alışkın olmayan bir insansanız kitap sizi sıkabilir ama daha önce Dostoyevski , Poe gibi yazarların kitaplarını okuduysanız seveceğinize eminim. 


Puanım : 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI