YORUM : Seraphina - Rachel Hartman


   Goredd Krallığı’nda kırk yıllık barış, insanlar ve ejderhalar arasındaki güvensizliği hafifletmekte çok başarılı olmamıştı. İnsan kılığına girerek ejderhalar, elçiler olarak saray meclisine katılıyor, âlimler ve öğretmenler olarak da rasyonel ve matematiksel zekâlarını üniversitelere ödünç veriyorlardı. Anlaşmanın yıl dönümü yaklaşırken ise sinirler gergindi.
  Seraphina Dombegh’in iki taraftan da korkmak için sebepleri var. Olağan dışı bir şekilde yetenekli bir müzisyen olan Seraphina, tam da kraliyet ailesi üyelerinden biri, ejderhalara yaraşır bir tarzda öldürülmüşken saraya katılır. Soruşturmanın içine düşünce, Kraliçe’nin Muhafızları’nın algıları tehlikeli bir şekilde kuvvetli komutanı Prens Lucian Kiggs ile birlikte çalışır. Barışı yok etmeye yönelik meşum bir plana dair ipuçlarını ortaya çıkarırken Seraphina, kendi sırrını, müzikal yeteneğinin ardındaki sırrı korumaya çalışır; öyle kötü bir sır ki ortaya çıkması hayatı anlamına gelebilir.
  Rachel Hartman’ın zarifçe yazılmış, bir solukta okuyacağınız bu fantastik ilk kitabında, Goredd Krallığ’ındaki nefes kesen serüvene davetlisiniz.
Orijinal Adı : Seraphina 
Seri Sıralaması : Seraphina Serisi #1
Goodreads Puanı : 3.98 (62,770 oylama)
Sayfa Sayısı : 464 sayfa
Yayınevi : Aspendos Yayınları
Etiket Fiyatı : 22 tl 
***
   Goredd Krallığı , ejderhaların ve insanların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Fakat bu birliktelik sadece 40 sene öncesine dayanmaktadır. 40 sene önce , Goredd Kraliçesi , ejderhaların General'ı ile bir anlaşma imzalar. Bu anlaşmaya göre , ejderhalar insan hallerinde kalacak , insanlar da ejderhalara saldırmayacaktır. 
    Goredd Krallığında doğan Seraphina'nın annesi onu doğururken ölmüştür. Avukat babası ise gerekenden fazla korumacıdır. Seraphina'nın dışarı çıkmasına , yeteneklerini göstermesine izin vermez. Ancak Seraphina'nın bir şekilde sarayda müzisyen olmayı başarır. O kadar yeteneklidir ki bu durum prens ve prensesin bile ilgisini çeker. 
    Seraphina'nın müzik öğretmeni Orma bir ejderhadır ve Seraphina'nın ejderhalar hakkında epeyce bilgisi vardır. Bu durum normal bir Goredd'linin aksine onu ejderhalara karşı korkusuz kılar. 
     Barış anlaşmasının yıldönümü yaklaşırken Seraphina sarayda bir takım tuhaflıklar fark eder. Üstelik Aziz Ogdo'nun Oğulları adı verilen bir dizi ejderha karşıtı da şehirde gitgide çoğalmaktadır. Bu durum karşısında Seraphina saraydakileri uyarmaya çalışır. 
  Herkese merhaba! Yukarıda kitabın kurgusunu spoiler vermeden özetlemeye çalıştım ama hayatımda yazdığım en kötü özetler arasında yer alabilir sanırım. Çünkü konu o kadar dallı budaklı ki...Kitabın kurgusunu özetlerken birbirinden bağımsız paragraflar yazmış olabilirim şimdiden özür diliyorum :D
   Kitap hakkındaki yorumlara geçecek olursam , yukarıda bahsettiğim gibi kitabın derin bir kurgusu var. Zaten son 4-5 sayfada yazar karakterleri ve kitaptaki terimleri içeren bir sözlük koymuş. Koymasa anlaşılacak gibi değil. Ayrıca yazar kitaba pat diye başlıyor. Hiçbir şey anlamadan birkaç sayfa okuyorsunuz. Bir sürü isim var , kelimeler var. Sanki bir serinin sonuncu kitabından başlamış gibi oluyor insan. İlk sayfalarda arka sayfaki sözlük bayağı işinize yarayacak. Ben normalde karakterlerin yazılı olduğu sayfaları okumayı sevmem ama o sözlüğü okumadan kitaba başlamak zor. 
   İlk sayfalara alışınca kitap su gibi akıyor. Kitapta bir sürü olay var ve her sayfada yeni bir şey öğreniyorsunuz. Yazarın oluşturduğu fantastik dünyaya bayıldım! 
   Fantastik okuyanlar bilir , bu alanda ejderhalarla ilgili kitaplar çok yaygın değil. Yaygın olanların da kurgusu aşağı yukarı birbirine benziyor. Rachel Hartman bu boşluktan yararlanmış ve muhteşem bir kurgu oluşturmuş. Bu kurgudan birkaç kitap çıkar diye düşünüyorum. Ne yazık ki ülkemizde seri devam etmiyor , yurtdışında da 2. kitabı ve 2 yan kitabı çıkmış ama 3. kitaptan ses yok. Böyle güzel serileri heba etmeleri üzücü.
   Kitabın kurgusu , karakterleri her şeyi güzel. Kapağı ayrı güzel. İlk birkaç sayfa kafanızı karıştırabilir çünkü kurguya alışmak zaman alıyor. Birde belirtmeden geçemeyeceğim kitapta romantizm yok denecek kadar az. Aksiyon/gizem tarzında bir young adult romanı. Serinin ilerleyen kitaplarında daha fazla romantizm olacak diye düşünüyorum.  

   Kısacası bir fantastik sever olarak kitabı sevdim. Farklı konularda fantastik kitap okumak isteyenlere birebir. Romantizm isteyenlerin istediğini veremez ama aksiyon açısından zengin. 


Puanım : 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI