YORUM : Momo - Michael Ende

  Momo karşısındakileri, aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinlerdi... Momo'nun yanında oynanan oyunlar başka hiçbir yerde oynanamazdı. Yaşanılan gün içinde çok büyük bir sır vardır. Bu büyük sır zamandır. Onu ölçmek için saatler ve takvimler yapılmıştır, ama bunlar hiçbir şey ifade etmez. Herkes çok iyi bilir ki, bazen bir saatlik süre insana ömür kadar uzun gelirken, bazen de göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Çünkü zaman, yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir. Bu gerçeği hiç kimse duman adamlardan daha iyi bilemezdi. Bir saatlik, bir dakikalık, hatta bir saniyelik yaşamın değerini hiç kimse onlar kadar iyi ölçemezdi. İnsanların zamanı üzerine planlar kuruyorlar, ince hesaplarla hazırlanmış planlar. Yaptıklarından kimsenin haberdar olmaması onlar için çok önemliydi. Büyük kente yerleşip halkın arasına karışırken hiç dikkat çekmemişlerdi. Hiç kimse farkına bile varmadan adım adım ilerliyor ve insanlara egemen oluyorlardı. Zamanınızı çalıyorlar sevgili dostlar, kendi istekleri uğruna sizi kandırıyor ve zamanınızı çalıyorlar... ama Momo ve çocuklar sizi uyarıyor... Ey İnsanlık, dinle ve anla!... Onikiye beş kaldı... Aç gözünü, tetikte ol... Hırsız çaldı zamanı. Okuyun ve anlayın... zamanınızı çalıyorlar.
Orijinal Adı : Momo
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil. 
Goodreads Puanı :  4.28 (32,272 oylama)
Sayfa Sayısı : 305 sayfa
Yayınevi : Kabalcı Yayınları 
Etiket Fiyatı : 20 tl 
***
   Momo normal çocukların aksine bir aileye , yuvaya veya geçmişe sahip değildir. Küçük bir kentte birden var olmuştur. Kent halkı onu bağrına basmış ve yetkililerden kızı saklamıştır. 
     Halk Momo'yu çok sever çünkü Momo da kimsede olmayan bir özellik vardır : Dinlemek. Onun dinleme şekli sayesinde herkes ona derdini anlatabilir. Onun yanında oyun oynayan çocuklar başka hiçbir yerde o oyunun tadını alamaz. 
    Ancak gel zaman git zaman Momo'nun misafirleri azalır. Momo'nun bu olayın gizemini çözmesi zaman alacaktır. 
   Momo hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ; 1986 da filme de çekilmiş bir çocuk kitabıdır. Çocuk kitabı dediğime bakmayın yetişkinler için bile öğüt alınması gereken bir eser. Ayrıca hayatımda okuduğum en anlamlı kitaplardan biriydi. Yazar çok güzel bir konuya parmak basmış. Üstelik konuyu gizli gizli imalarla , sembollerle süslemiş. Öylesine okuduğunuz bir cümle bile bir gönderme olabiliyor. 
    Akıcı ve anlatımı hoş bir eser aynı zamanda. 300 sayfa su gibi akıyor. Bittiğinde sizi düşündürüyor ve üzüyor. Üzmesinin nedeni kitapta anlatılan sorunun gerçek hayatta çözüme ulaşamaması. Şöyle ki , kitapta sorun insanların kalabalık şehirler arasında yalnız ve zamansız yaşaması. Kitap mutlu sonla bitiyor ama gerçek yaşamda biz git gide zamanımızı boş işlere harcıyoruz. Eğlenceyi gereksiz bir iş olarak görüyoruz ama "gerekli" işler yaptığımızda eğlenmeyi özlüyoruz. Zamanı işimiz için harcıyoruz ama yine de az geliyor. Bu da kısır döngüye neden oluyor. 

  Kısacası 7 den 70 e herkesin okuması gereken bir yapıt olduğunu düşünüyorum. Ben tek kelime ile bayıldım! Yazarın başka kitaplarını da en kısa zamanda okuyacağım. 


Puanım : 5/5

1 yorum:

  1. Merhaba ;

    Bloğunuzu ilgi ile takip ediyorum. Çok faydalı içerikler paylaşıyorsunuz. Bloğunuz'dan para kazanmak için %50 Komisyon ile İnstaKitap Setine Satış Ortağı Olabileceğinizi Biliyor Musunuz ? https://goo.gl/iLiflK

    İnstakitap İnstagram üzerinden para kazanmanın kitabı para kazanmanın tüm metotları, butik açmak, satış yapmak, takipçi artırmak, 4 ayrı kazanç metodu.
    Herkese hitap eden yöntemler, sürekli güncellenen tedarikçiler, hepsi 3'lü kitap setinde. Sitemize gelen 100 ziyaretçiden 1'i sipariş veriyor.

    Sizi de satış ortaklarımız arasında görmekten memnuniyet duyarız.

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI