YORUM : Petekgözlü Adam - Wu Ming-Yi

   Ölmeye karar vermiş, ölmek için bütün hazırlıklarını tamamlamış bir kadın; okyanusun uçsuz bucaksızlığında tek başına yaşayan hayali bir adadan gelen bir delikanlı. Tsunami, dünyadaki bütün insanların attığı çöplerden oluşan muazzam bir Çöp Girdabı’nı Tayvan kıyılarına çarptığında ikisinin yolları beklenmedik biçimde kesişiyor, onlarınkiyle birlikte çevrelerindeki insanların hayatları katman katman açılarak gözlerimizin önüne seriliyor. Sadece bu hayatlara değil, Tayvan’a da yakından bakıyor, oradan çevreci harekete ve dünyayı nasıl hızla, geri dönülemez biçimde tüketip mahvettiğimize uzanıyoruz.
   Şafakla birlikte ispermeçet balinasına dönüşen ada ruhları, tırmanılacak dağ yolları, kentsel dönüşüm, Aborjin halkları, akdarı şarabı, Orman Kilisesi, efsaneler, masallar, böcekleri seven kayıp çocuk, şarkılar, hepsinin içinden kuyruğu havada gururla geçen siyah-beyaz kedi ve Petekgözlü Adam.
   “İnsanlar yaşamak için başka organizmaların hafızalarına güvenmek zorunda olduklarını fark etmiyorlar. Çiçeklerin yalnızca göz zevkinizi okşamak için rengârenk açtığını varsayıyorsunuz. Yabandomuzunun yalnızca sofranıza et sağlamak için varolduğunu. Balığın, yemi sırf sizin hatırınız için kaptığını. Uçuruma düşen bir taşın hiç önemi olmadığını. Dereden su içmek için başını eğmiş bir sambar geyiğinin hiçbir şeyi açığa vurmadığını... Halbuki aslında herhangi bir organizmanın en ufak bir hareketi bile ekosistemde değişiklik demektir.” Petekgözlü adam derin derin içini çekip “Ama bundan farklı olsaydınız, insan olmazdınız” diyor.
Orijinal Adı : 複眼人
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil.
Goodreads Puanı : 3.75 ( 740 oylama)
Sayfa Sayısı : 328 sayfa 
Yayınevi : Kahve Yayınları 
Etiket Fiyatı : 9.90 tl 
***
   Alice , birçok ülkeyi gezmiş Tayvanlı bir doğa hayranıdır. Üniversitede çalışmakta ve boş zamanlarında yazarlık yapmaktadır. Ancak mutlu hayatı bir gün tepetaklak olur. Çünkü eşi , oğulları ile birlikte dağda kaybolur. Yapılan tüm aramalara rağmen bulunamazlar. Bu durum Alice'ı depresyona sürükler. 
  Bu sırada okyanusta bir araya gelen çöpler büyük bir çöp dağı oluşturmaktadır. Uzmanlar bu dağın Tayvan kıyılarına vurarak tüm ekosistemi alt üst edeceğini söyler. Herkes evlerini boşaltırken Alice yerinden kımıldamaz. Sular evin ikinci katına kadar gelirken bile evde yaşamaktadır.  Alice'i bu hüzünden kurtaran ise Atile'dir. 
   Atile haritada gösterilmeyen ve kimsenin bilmediği bir adadan gelmektedir. Ada kurallarına göre ikinci oğul evlatlar belli bir yaşına gelince denize atılır. Atile'de ailesindeki ikinci oğuldur. 
   Atile diğer oğulların sahip olmadığı bir şeye sahiptir ; adanın yakınlarından geçen çöp adası. Böylece ikilinin hayatları kesişir. 
   Herkese merhaba! Bu daha önce blogumda hiç görmediğiniz tarzda bir kitabın yorumu olacak. Çünkü genelde deneme tarzı , çevrecilikle ilgili vs kitapları okuyunca sıkılıyorum. Birkaç kere okumayı denemiştim ama bana akıcı gelmiyordu. Petekgözlü Adam ise bu tür kitapların bir tık ilerisinde. Sizi çok fazla fikre boğmadan , olayın içerisinde çevrecilik fikrini harmanlayıp gidiyor. 
   Öncelikle kitabın kurgusuna değineyim. Kurgu yukarıda sade gözükse de aslında öyle değil. Kitapta birçok karakter var. Yazar karakterlerde çok derine inmiyor. Genel olarak her karakterin başından geçen bir olaya değiniyor. Bu da kurguyu dallandırıyor. Kitaptaki karakterlerin her biri benim için ayrı güzeldi. Hepsinin doğayla bir bağı vardı. Okurken sıkıldığım karakter yoktu diyebilirim. 
  Kitap çevrecilikle ilgili görünse de fantastik bir tarafı da var. Petekgözlü Adam'da onlardan biri. Ama yazar kitabın fantastik kısımlarını ucu açık bırakmış. Kafanızda o görüntüler tam oturmuyor. Ruhani bir hava var. Keskin bir anlatım olsa daha hoş olurdu diye düşünüyorum.
    Yazarın eleştiri anlayışına bayıldım. Anlatım ne çok açık ne çok kapalı. İnsanlara yaptığı göndermeyi hemen anlamıyorsunuz ama anlayınca da ne kadar zekice ve anlamlı olduğunu fark ediyorsunuz. 
   Yukarıda bahsettiğim gibi bu tarz kitapları okumayı beceremiyorum ama bu kitap akıcıydı. Yazar kitabın olay akışına önem verdiği için rahat okunuyor. Sizi düşüncelere , deneme tarzı paragraflara boğmuyor. 

  Kısacası , bu tarz toplum bilinci oluşturmaya yönelik kitapları okumak istiyorsanız bu kitaptan başlayabilirsiniz. 

Puanım : 3/5

1 yorum:

  1. Çok ilginç bir konu, çok ilgimi çekti. Uzak doğu edebiyatını da çok merak ediyorum. Listeme ekliyorum kitabı. İnceleme için teşekkürler, sevgiyle kal..💙

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI