YORUM : Başka Topraklarda Rüzgar Sert Eser - Hong Gyu Son

   Kore Savaşı'nda mücadele edip, savaştan sonra orada kalan bilge bir Türkün dokunaklı hikâyesine
yer veren bu roman başucu kitabınız olmaya aday...
   Dünya insandan oluşan dikenli bir teldir. Yeryüzünde bir saniye bile yaşasan yaralanırsın! Hayata karşı mağlup olmuş, Kore Savaşı'nın derin izlerini bedenlerinde ve zihinlerinde taşımaya mecbur kalmış bir neslin yüreğinden dökülenlere kulak vermek; Yalnızlıklarına tutunmuş, kabullendikleri yenilgilerini tanımadıkları bir çocuğun gözlerinde yeniden yaşayan bir grup insanın çığlıklarını duymak; Yetimhaneden evlatlık alınan bir çocuğun kapanmayan yaralarına tanık olmak için; Bu romanı okumalısınız...
  Bu kitap görünmeyenlerin dile gelişidir...
Orijinal Adı : The Muslim Butcher 
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil.
Goodreads Puanı : 2.4 (25 oylama)
Sayfa Sayısı : 340 sayfa
Yayınevi : Martı Yayınları
Etiket Fiyatı : 19 tl 
***
   Herkese merhaba! Uzun bir aradan sonra yeniden bloga yorum giriyorum. Okul döneminin ne kadar yoğun geçtiğini bilirsiniz. Bloga yorum yazmak çok zaman almıyor ama kitap okumaya ara vermek zorunda kalıyorum. Kitap okumayınca blog da boş kalıyor. 
    Ama geçenlerde Tüyap'a gittim. Bu sene onur konuğu Koreydi bu yüzden Koreli yazarlar ülkemize gelmiş. Bu kitabın yazarı da oradaydı ve imzalatmak istediğim için kitap hakkında bilgim olmamasına rağmen düşünmeden aldım. 
    Kitap, Kore için savaştıktan sonra orada kalan Hasan Amca ile alakalı. Geçimini kasaplıkla sağlıyor ve yaşlanınca bir çocuk evlat edinmeye karar veriyor. Koreli bir erkek çocuğu evlat olarak alıyor. Bu çocuğun vücudunda pek çok yara var ama nasıl oluştuğunu kimse bilmiyor. 
   Kitap , küçük çocuğun dilinden anlatılıyor. Kendi kültüründen farklı bir kültürle yaşamanın ve fakir bir ailede olmanın zorluklarını okuyoruz. 
  Kitabı sevip sevmediğim kısmına gelecek olursak ; çok ısınamadım diyebilirim. Bir kere kitapta bir olay yok. Hasan Amca çocuğu evlat edindikten sonra kitap duruluyor. Sadece çocuğun gözünden günlük yaşamı okuyoruz. Başlarda çok güzeldi ama ortalara doğru kitap akıcılığını kaybetti. 
  Kitabı soğutan bir diğer etken ise aşırı bir Türk reklamı yapılmış olması -kitabın arkasında özellikle- ama kitapta bir Türk ne kadar anlatılıyorsa Hasan Amca'nın Yunan arkadaşı da o kadar anlatılıyor. Kitapta bir Türk'ün yaşadıklarından çok bir askerin savaş sonrası halini görüyoruz. Yani kitabın Türklerin Kore'de savaşması ile alakası yok. Bir satış politakası oluşturulduğunu düşünüyorum. Ben kitabı Kore Savaşı ile ilgili birkaç şey okurum diye aldım ama çok farklı çıktı. 
   Kitabın kötü özellikleri genel olarak bunlar. İyi özelliği ise arada yazarın güzel cümleler kurması diyebilirim. Altı çizilebilecek güzel paragraflar vardı. Kitapta olaylar durulunca kitabı okumamı sağlayan önemli bir etkendi bu. 

   Kısacası , olay akışı az olan kitapları sevenler için önerebilirim ama benim gibi Kore Savaşı ile alakalı bir kitap olduğunu düşünenler uzak dursun. Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. 

dipnot : Yazar imza anında çok kibar ve heyecanlıydı. İmzadan sonra bizimle ilgilendi ve bir süre konuştuk. Umarım çoğu yazar onu örnek alır :)

Puanım : 3/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI