YORUM : Hayvan Çiftliği - George Orwell

   İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sos­yalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
    Hayvan Çiftliği'nin baş kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.
   Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.

Orijinal Adı : Animal Farm 
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil. 
Goodreads Puanı : 3.81 (1,509,731 oylama)
Sayfa Sayısı : 160 sayfa
Yayınevi : Can Yayınları 
Etiket Fiyatı :  15 tl 



***
 
    Beylik Çiftliği , Bay Jones'ın yıllardır idare ettiği birkaç dönüm arazi üzerine kurulmuş bir çiftliktir. Beylik Çiftiği'nde neredeyse tüm cinsten hayvanlar yaşar. Ancak son zamanlarda Bay Jones görevlerini yerine getirmez ve hayvanlara yem vermeyi unutur. Zaten hallerinden rahatsız olan hayvanlar isyan çıkartır. Çünkü hayvanlar , insanların gözetimi altında yaşamaktan sıkılmışlardır. Yumurtalarını , sütlerini insanlara karşılıksız vermelerine rağmen kışın donuyor ve bazı geceler aç kalıyorlardır. 
   Koca Reis adını verdikleri yaşlı bir domuz , hayvanlara tuhaf bir rüya gördüğünü söyler. Rüyasında hayvanların , insanları yönettiği ve her hayvanın insanlarla eşit şartlarda yaşadığı bir dünya görmüştür. Neden hayvanlar da insanlarla eşit olmasın ki ? 


    Hayvanlar kısa sürede çiftliği ele geçirir. Çiftlik sahibi Bay Jones , çiftlikten kovulur. Hayvanlar da sonsuza kadar mutlu mesut yaşarlar....
    Demek isterdim , ne yazık ki kitap bu şekilde ilerlemiyor. Nasıl sonlandığını görmek için kitabı okumanızı tavsiye ederim çünkü gerçekten MUHTEŞEM bir kitaptı. Keşke sosyalizm ve Stalin hakkında daha kapsamlı bilgim olsaydı dedim çoğu yerde. Çünkü kitap Stalin'i eleştirmek için yazılmış ve yeterli bilgim olmadığı için de çoğu kinayeyi-göndermeyi anlamadan okudum. Yine de kitap çok rahat günümüze uyarlanıyor. Günümüz siyasetinin de bu şekilde olduğunu bilmek üzüyor insanı. 70 yıl önce nasılsa günümüz de öyle. 


   İlk başta fabl gibi olacağını düşünmüştüm ama kitaptaki karakterlerin hayvan olduklarını okurken unuttum. Yazarın çok başarılı bir kalemi var. Hem akıcı yazmış hem de merak uyandırıyor kitap okuyucuda. Okurken çoğu yerde durup düşündüm. Çünkü kitap ne kadar hayali olsa da gerçeği çok güzel yansıtıyor. 


  Yazarın bir diğer kitabı 1984'ü de almak istiyorum. Hayvan Çiftliği'ni de herkesin okumasını tavsiye ederim!








Puanım : 5/5

7 yorum:

  1. Ben de şimdi buna başlayacağım. Tanıtımı çok beğendim heveslendirdi beni :)

    YanıtlaSil
  2. Ankara devlet tiyatrosu bu sezon oyununu sahnelemişti, ayrıca bir çok özel tiyatro da zaman zaman oynuyor. Kitabı mükemmel ama oyunu da çok iyi, tavsiye ederim.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyununu hiç izlemedim , tavsiyenizi dikkate alacağım :) Teşekkürler ^_^

      Sil
  3. Sosyalizmin yanlış işleyen sistemini vurgulayan, yaptığınız şeyler bu sonuçları doğurur diyen muhteşem bir kitap. Yıllar önce okumuştum, benim için değerlidir . Güzel yorum olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Beni de çok etkiledi , keşke daha önce okusaydım dediğim bir kitap :)

      Sil
  4. Merhabalar,

    Distopik romanlarıyla ünlenen İngiliz Yazar George Orwell'ın "Hayvan Çiftliği" romanından altını çizdiğim 20 muhteşem alıntıyı izniniz olursa sizinle de paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/george-orwellin-hayvan-ciftligi-romanindan-20-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI