YORUM : Yolun Sonundaki Okyanus - Neil Gaiman

    Bir kelebeğin kanatları kadar narin ve hüzünlü.
Karanlıktaki bir bıçak kadar tehditkâr ve korku verici.
    Neil Gaiman, sarsıcı eseri Yolun Sonundaki Okyanus'ta, insanı insan yapan tüm duyguları ortaya çıkarmakla kalmayıp, okurlarını onları çevreleyen karanlıklardan korunmaları için geçmişin sığınağına davet ediyor.
    Hikâye, kahramanımızın çocukluğuna dönmesi ve evinin yanındaki gölün aslında bir okyanus olduğunu iddia eden Lettie Hempstock'a dair anılarının canlanmasıyla başlıyor. Bu andan sonra; küçük bir çocuğun fazlasıyla ürkütücü, garip ve tehlikelerle dolu geçmişine doğru bir kapı açılıyor.
Artık, yolun sonunda neyle karşılaşacağını kahramanımız da bilmiyor…

Orjinal Adı : The Ocean at the End of the Lane
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil.
Goodreads Puanı : 3.99 ( 197,830 oylama)
Sayfa Sayısı : 192 sayfa
Yayınevi : İthaki Yayınları
Etiket Fiyatı : 14 tl 

***
  Ana karakterimiz -9 yıl aradan sonra- bir cenaze nedeniyle evine dönmek zorunda kalıyor. Ancak çocukluğunun geçtiği o mekanları 'değişmiş' bir şekilde buluyor. Evleri yeniden düzenlenmiş , başka bir aile tarafından kiralanmış. Hüzünleniyor ve evden uzaklaşmaya çalışıyor. Farkında olmadan Hempstock arazine giriyor. 

  Hempstocklar aslında karakterimizin çocukluğunun büyük bir kısmında bulunmuşlar ancak karakterimiz bunu hatırlamıyor. Ta ki Bayan Hempstock'u görene kadar! 
  Kitap , bu olaydan itibaren kahramanımızın çocukluğuna gidiyor. 7 yaşında Hempstock'lar ile nasıl tanıştığını , onların tuhaf hallerini , konuşmalarını , başından geçenleri vs bir bir hatırlıyor.

   Kitap fantastik ögeler içeriyor. Ama tam anlamıyla 'şunu' anlatıyor diyemiyorum. İçerisinde sihir var , büyü var desem tam doğru olmaz..Hempstock'lar cadı desem , hiç olmaz! Yazar , karakterlerin ne olduğunu belirtmiyor zaten. Bu benim için eksiydi. Kitaplarda belirsizlikten hoşlanmıyorum. Mesela karakterimiz neden yaşadığı bu olayların çoğunu unutmuş? Neil Gaiman , bunun hakkında da bilgi vermiyor. Çok rahatsız olmadım bu durumdan ama karakterlerin hangi 'ırktan' olduğunu bilsek daha iyi olurdu.
   Kitabın beğenmediğim tek yönü yukarıda anlattığım durum. Onun dışında kurgu ve üslup harikaydı! Yazarın hayal dünyasını kitaba yansıtma şekli çok özgün zaten...İlk defa okuyanların anında hayran kalacaklarına eminim.  
   Daha önce yazarın Mezarlık Kitabı'nı okumuştum. Karşılaştıracak olursam Yolun Sonundaki Okyanus daha akıcıydı ama Mezarlık Kitabı'nın kurgusunu daha çok beğendim.



Puanım : 4/5


2 yorum:

  1. Bana Bayan Peregrine'nin Tuhaf Çocuklarını hatırlatmıştı.Okudun mu onu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz okumadım ama kitaplığım da mevcut :)

      Sil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI