Yorum : Iskarta - Neal Shusterman

     Çocukların organlarının başka donörlere nakledilerek ıskartaya çıkarıldığı bir dünya düşünün. Doktorlar ve tedavi yöntemleri yerine sadece cerrahlar ve protezlerin olduğu bir dünya! 
    Connor, Risa ve Lev'in bedenleri parçalanacak ve ayak parmaklarından beyinlerine kadar tüm parçaları "kullanılacak". Sadece birlikte kaçarlarsa hayatta kalabilecekler. 
    Neal Shusterman , "ISKARTA"da yaşamın nerede başladığı ve nerede bittiğinin ötesinde, gerçekten "yaşam"ın ne anlama geldiğine dair fikirleriyle de genç okurlara meydan okuyor.







***

 Yazarın kalemine , kurgusuna , hayal gücüne hayran kaldım! Okuduğum en iyi distopya diyebilirim! Kapağının da çok ilgi çekici olduğunu düşünüyorum. Orjinal kapaktan bin kat daha iyi :)

  13 yaşına kadar sizi seven ailenizin ıskarta emrini imzaladığını düşünün! Hasat kamplarına götürülüyorsunuz. Sonra vücudunuzda tek bir hücre kalmayana kadar parçalanıyorsunuz. Üstelik hükümet bunu bir son olarak görmüyor. Iskarta bütün olarak değil parça parça yaşamak gibi bir şey. Kolunuz , kolunu kaybetmiş bir adama takılıyor. Gözünüz kör birine monte ediliyor. Beyninde tümör bulunan birine beyninizin yarısını bağışlıyorsunuz ve her şey ailenizin ya da devletin kontrolü altında. Hiçbir söz hakkınız yok. 18 yaşına kadar.

  Kitap karakterlerimizden Connor ve Risa ıskartaya çıkarılmaktan son anda kaçıyorlar. 18 yaşlarına kadar hayatta kalabilirlerse ıskartadan kurtulabilirler. Ancak kaç-saklan işi öyle her babayiğidin harcı değil! Polis biriminin sırf ıskartadan kaçan çocukları toplamak için ayrı bir departmanı mevcut. Tüm bu zorluklar arasında bir de aralarına Lev katılıyor. Lev bir öşür. Yani kendi isteği ile güle oynaya gidiyor hasat kampına. Ancak gerçekleri görmesi çok uzun sürmüyor. 

   Fazla spoiler vermeden konuyu burada sonlandırmak istiyorum. Sanmayın ki tamamen bir macera kitabı. Roland , CyFi , Amiral gibi yan karakterler kitabın omurgasını oluşturmuş. Entrikalar , iki yüzlü oyunlar vs hepsi mevcut kitapta. Okurken bir yandan tıp bu kadar gelişse acaba böyle bir kanun olur mu diye düşünüyorum. 
  Ayrıca yazar her iki tarafında görüşünü size benimsetiyor. Yani bir yandan çocuklardan organ almak vahşice diye nara atarken diğer yandan hasta çocukların bu organlar sayesinde yeniden hayata dönmesine seviniyorsunuz. Benim herkese tavsiye edebileceğim bir kitaptı. 

not : Serinin devam kitapları olan UnWholly-UnSouled-UnDivided hala Türkçeye uyarlanmadı. Tam bir bilgim olmamasına rağmen çevrileceğini sanmıyorum. 





Puanım : 5/5


3 yorum:

  1. Çok ilginçmiş, hiç duymamıştım bu kitabı... not ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimse duymadığı için devam kitabı yayınlamadı zaten. Kesinlikle okuyun :)

      Sil
  2. enteresan bir hikaye… güzel bir keşif olmuş senin için. paylaştığın için teşekkürler...

    YanıtlaSil

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI